nedjelja, 8. prosinca 2013.

Turbata est in sermone ejus...

Et ingressus angelus ad eam dixit: Ave gratia plena: Dominus tecum: benedicta tu in mulieribus. Quae cum audisset, turbata est in sermone ejus, et cogitabat qualis esset ista salutatio. Et ait angelus ei: Ne timeas, Maria: invenisti enim gratiam apud Deum. (Lk 1, 28-30)

Jan van Eyck, Anđeo Gabrijel u posjetu Djevici, 15. st.

S jutrom, u misao mi dođe poviše navedeni redak iz Lukina evanđelja: "...na tu se riječ ona smete..." S obzirom na to da Crkva danas slavi svetkovinu Bezgrešnog začeća Marijina, postade mi jasno odakle poticaj za promišljanje o tom retku. 

Marija, Majka Spasiteljeva, Bogorodica, Djevica, ona koja je u Bog našla puninu Njegove milosti, na anđelov se posjet i pozdrav - smela. Što znači da se smela? Latinski prijevod, koji u mnogočemu biva jezično konkretniji, koristi particip glagola turbare, tj. turbata est. To u prijevodu znači 'smesti se', 'zbuniti se'. Zamislite, anđeo Gabrijel dolazi nazaretskoj Djevici i pozdravlja ju: "Zdravo milosti puna! Gospodin s tobom. Blagoslovljena ti među ženama!" Pokušavam si predočiti taj prizor susreta Gabrijela i Marije. Zamišljam Mariju kojoj nije jasno što se sada to događa i što Gabrijelu znači to "milosti puna". To je bio trenutak Marijine smetenosti. Ali...zanimljivo je kako je to jedan jedini trenutak da se Marija zbunila, tj. smela. Nakon te iznenadne smetenosti, uslijedio je onaj ključni "fiat" - neka mi bude. Potpuno predanje, potpuno prihvaćanje Volje Božje. I iako se o Mariji malo toga iščitava iz evanđelja, ona tako ustrajno i postojano, tako sigurno i predano hoda putem vršenja Njegove volje...pa čak i do Kalvarije. I na Kalvariji je  mogla postavljati bezbroj pitanja koja se rađaju u ljudskom srcu. A što je ona činila? Šutjela je. I prihvaćala.
Marija se našla jedina dostojna u svoje krilo primiti Gospodina Isusa, Spasitelja svijeta. Marija je bila predodređena postati "zemaljski raj" za Spasitelja. Marija je odabrana postati Roditeljicom Krista, Roditeljicom Boga Sina. Koliko li joj je samo toga povjereno! Kolika li je to milost, da stvorenje postane raj u kojem Bog boravi 9 mjeseci! Neopisiva milost! Neizreciva milost!

Utecimo se Mariji...
Utecimo se njezinoj otvorenosti,
njezinoj predanosti,
njezinoj poniznosti,
njezinoj šutnji,
njezinoj brizi za duše,
njezinoj majčinskoj ljubavi prema čovjeku.

Discipula Domini

3 komentara:

 1. Odgovori
  1. Božji blagoslov i tebi! :)
   Samo hrabro...i postojano! ;)

   +

   Izbriši
 2. Lijepo razmisljanje.

  Evandjelje za tradicionalni rimski obred za ovu svetkovinu:
  Slijedi sveto Evanđelje po Luki (1, 26-28) — U ono vrijeme posla Bog anđela Gabrijela u galilejski grad Nazaret k djevici Mariji, koja je bila zaručena s Davidovim potomkom Josipom. Anđeo uđe k njoj i reče: »Zdravo, milosti puna, Gospodin s tobom, blagoslovljena ti među ženama!«

  Za staru misu je evandjelje bolje izabrano (barem po mom sudu), nego za novu gdje su ocito smatrali da je prekratko, pa su dodali jos par redaka i tako napravili jos vecu konfuziju medju vjernicima. Dok u tradicionalnoj misi evandjelje zavrsava upravo recenicom koja se moze lako protumacit u vezi s ovim blagdanom, u redovitom obliku se spominje citava scena Navjestenja, tj. zaceca Isusova i ona dominira citanjem.

  OdgovoriIzbriši

Ako želite ostaviti komentar na post, svakako se potpišite radi lakšeg snalaženja u komentarima.