četvrtak, 9. siječnja 2014.

Oštroumlje i mudrost na tečnom engleskom


Prije nekoliko mjeseci (ni sama ne znam koliko je zapravo vremena prošlo) preslušala sam ovaj intervju s tada kardinalom Josephom Ratzingerom, danas "papom u miru", Benediktom XVI. Ovih me dana nešto tjeralo da ga ponovno pogledam. Naravno, na taj sam se poticaj spremno odazvala. 

Stoga, ovom prilikom dijelim intervju sa svima vama, u nadi da ćete odvojiti nešto manje od sat vremena i preslušati ga (osim ako ga  niste već preslušali...iako...nije na odmet prisjetiti se njegovih zaista pomno odabranih riječi vezanih i za danas aktualnu problematiku). Inače, intervju je održan 2003. godine u kardinalovom uredu, a ponovno je emitiran 23. veljače 2013. godine, nakon što je Benedikt najavio svoj odlazak s mjesta Petrova nasljednika.

Ako dvoumite oko toga poslušati li ovaj intervju ili ne, onda evo nekoliko hintova (hrv. nagovještaj, aluzija): naime, kardinal Ratzinger dotiče se raznih pitanja kao što su pitanje II. vatikanskog koncila i njegovog utjecaja na liturgiju, zatim pitanje načina služenja mise, latinskoga jezika u liturgiji, problem katolika koji katolicima ostaju na deklarativnoj razini, pitanje adekvatne katehizacije i sl. Kardinal Ratzinger govori i o svojoj službi prefekta Kongregacije za nauk vjere. Ali kako vam ne mogu baš sve otkriti, morat ćete sami uložiti određeni napor ;) Sva sreća pa su pitanja novinara vrlo izravna i, po mom mišljenju, izrazito elegantno i kompetentno postavljena. No, ako vam i dalje sve gore navedeno nije dovoljan poticaj da ga poslušate, onda barem poslušajte kako naš Papa u miru govori tečnim engleskim jezikom (s izraženim njemačkim izgovorom, naravno :))


Discipula Domini

Nema komentara:

Objavi komentar

Ako želite ostaviti komentar na post, svakako se potpišite radi lakšeg snalaženja u komentarima.