utorak, 17. lipnja 2014.

"Ad finem", dijalog jednog mornara i još ponešto...

Ova nastavna godina za sve nas prosvjetne djelatnike završila je s nekoliko dobrih vijesti: 1. samom činjenicom da je nastavna godina završila (i to na sv. Antuna Padovanskog) i 2. Milanovićevim neočekivanim "micanjem" Željka Jovanovića s mjesta ministra znanosti, obrazovanja i sporta. Sjećam se, na putu od škole do kuće jedna me osoba nazvala i rekla: "Čestitam ti! Otiš'o ti je šef iz Vlade!" Šok i nevjerica s moje strane! Pa zar je Milanoviću trebalo tako dugo, tih 6 "ustavnih rušenja" klimavih odluka tadašnjeg ministra!? U svakom slučaju, bila je to vijest koja je uvelike odredila daljnji (pozitivni) tijek moje radne srijede.

 Izvor: Klik!

I čujem ja ubrzo da dobivamo novog ministra vrlo mističnoga šarma (mea opinione), dr. Vedrana Mornara (lat. Serenus Nauta ili Clarus Nauta) koji, kako kažu živi i neživi izvori informacija, pokazuje solidnu spremnost na dijalog. Predmet na kojem bi se taj dijalog imao temeljiti jest svima nama dobro znani Zdravstveni, odnosno Građanski odgoj (namjerno pišem velikim početnim slovom jer se radi o vrlo ozbiljnoj stvari, o gotovo humanoidnom fenomenu). I tako bi prvi potez novoga ministra trebao biti odlazak Bozaniću i Puljiću radi razgovora o tome što je sporno u kurikulumu navedenih modela odgoja. Super mi je to! Podržavam jednu takvu samoinicijativnu gestu. Plauzibilno, dakako.

Međutim, odabirem opreznost. Bojim se pretjerane početne euforije koju je Milanović, pomno strateški i taktički planirano izazvao kod naroda. Nisam neki "bogznakakav" politički analitičar, ali ne bih voljela nakon kojih mjeseci samu sebe udarat po čelu jer sam bila zavedena svojim tada trenutnim oduševljenjem, a sad sam prisiljena samoj sebi skakat u usta, kako to narod voli kazat'. Ipak, kao profa u jednoj zagrebačkoj školi, dajem novomu ministru priliku da se pokaže i da, po mogućnosti, ne šalje dopise "upozorenja" na sve osnovne i srednje škole kada se spremaju neki novi referendumi koji bitno utječu na onu odgojnu komponentu. Eto tako! :) Ali da...simpa je novi ministar.

A sada...jedna mala poslastica za kraj. Naime, svoje učenike svakoga mjeseca podvrgavam malim provjerama usvojenosti latinskoga vokabulara. I jednom prilikom, ispravljajući testove, ta su mi djeca namamila potoke suza na oči (od smijeha). Da stvar bude još bolja, njih nekoliko napisalo je identičan odgovor. Slika je loše kvalitete, ali to je zbog mog mobitela :) Nadam se samo da su od mene naučili "ispoljavati" ovakav smisao za humor ;)

rex, regis, m. kralj :)

profa DD

Nema komentara:

Objavi komentar

Ako želite ostaviti komentar na post, svakako se potpišite radi lakšeg snalaženja u komentarima.