srijeda, 14. siječnja 2015.

Kad estetski lijepo postane estetski ružno

Prije nekog vremena priča mi prijateljica o tome kako je za svog putovanja u Graz naišla na jednu katoličku sakralnu građevinu - crkvu, mjesto gdje se održavaju bogoštovlja - koja je na nju ostavila izrazito negativan dojam. Kaže da je bilo "jezivo" gledati takvo što, a pritom znati da se u takvom sakralnom prostoru održavaju svete mise.

Istražih malo o čemu je riječ. Naime, radi se o crkvi sv. Andrije u Grazu za koju su neki od vas možda već prije čuli ili ste ju lakomožebitno osobno posjetili / vidjeli. Ako pak niste, ne brinite, na pravom ste mjestu. Riječ je, dakle, o crkvi čiji je župnik odlučio sakralni prostor ustupiti uplivima suvremene umjetnosti, ne bi li ispipao dokle sežu granice umjetnosti uopće. Za mjesto radnje odabra župnik svoju župnu crkvu, nekoć lijepu i dostojanstvenu katoličkoga bogoštovlja. No, njegova se zamisao pretvorila u cijeli projekt na kojem su sudjelovali mnogi domaći i strani umjetnici. Ali eto, možda je najbolje da sami prosudite do koje je mjere umjetnost ono lijepo pretvorila u krajnje ružno i degutantno.

Vanjski izgled crkve. Ako ste pravi katolik, a nađete se ispred ove crkve, vjerujem da će vas ovi duboko umjetnički manevri potaknuti da posjetite i unutrašnjost crkve.
Prvo na što ćete naići po ulasku u katoličku crkvu jest neobična instalacija - ljuljačka u neposrednoj blizini oltara. Kamo sreće da je funkcionalna (gdje bi nama ljudima bio kraj!).


A sada oltar! Divno, zar ne!?


Pa još malo "detalja".
 Prozor

 Svi koji posjete crkvu, mogu nešto usput i prigrist'


 Predivni vitraji! Potiču na kontempliranje o otajstvu naše vjere
i o važnosti svetoga života! Performans za pamćenje! Impresija, ekspresija, kukulele!
Međutim, posebnu pozornost svakog posjetitelja ove izrazito sakralne katoličke građevine privlači jedna bočna kapela. Jedna je moja prijateljica ovu kapelu opisala otprilike ovako: "Izgleda kao da je u njoj izvršen najgori masakr svih kokoši na svijetu." Ostavlja bez teksta.


No, to još uvijek nije sve. Posebnu suvremenoumjetničkosakralnu vrijednost pokazuju neke nemalo zahtjevne instalacije.


Ovo nije paučina, samo da se zna.


Puno je slika, odasvud preuzetih, pretežito s Googlea. No, nudim vam jedan članak, objavljen 2009. godine u Zadarskom listu pa svakako provirite. Svaki je komentar i više nego poželjan.

I za kraj, dragi moji čitatelji: tko je tu lud?

Vaša DD

Broj komentara: 6:

 1. Užasno oskrvnuće Presvetoga i Njegove crkve!

  Ljuljaška, stolovi za hranu, ciganski plesovi, demoliranje bočnih oltara, vitraji u stilu Mao Ze Donga, novus-ordo nakaradni oltar i ambon, grafiti, murali, brojevi ispisani po vanjskome dijelu zdanja - No 666... :( Možda organiziraju valcere i rock koncerte na posvećenu tlu, tko zna? Oni vjeruju u nekog boga zabave, čini se. Sram ih može biti! :(

  Ne radi se o umjetnosti nego o vandalizmu. Crkva se ne smije preuređivati ni legitimnim arhitektonskim slogovima, mora ostati kakva jest: odnosno kakva je bila prije nagrđivanja. Možda je nekima poznato kako je Austrija leglo relativizma i ostalih hereza. Mislim da će u budućnosti doći do još sablasnijih intervencija na baroknim i drugim katoličkim bogomoljama.

  Tko će, napokon, istjerati te apostate iz Crkve?!?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mislim, zapravo, da je glavno pitanje zašto NITKO ne reagira na ovo! S druge pak strane, pozvani smo moliti za dušu ovoga svećenika (župnika), kao i za one koji ne poduzimaju ništa. Blago rečeno.

   Izbriši
  2. Poštovana Discipula,

   Učinili ste duhovno dijelo milosrđa dokazujući čitateljima kolika je pošast banalizma pogodila Crkvu u Austriji. Dakako, svi činimo, nadam se, koliko je u našoj sposobnosti ukazivati na probleme kojima smo posljednjih pola stoljeća pogođeni pod idejom destruktivnog projekta otvaranja Crkve duhu modernog vremena.

   S druge strane, pozvani smo prvenstveno na molitvu, no to ne amnestira katoličke laike da se ne angažiraju kako bi pomogli svojim biskupima da kao korektiv na terenu pridonesu zdravlju Crkve. Uostalom, na to nas sve Gospodin poziva. Pogotovo danas, kad je glavni nositelj, to jest generator krize sam Sveti Otac i ostatak hijerarhije. To se posebno vidi u slučaju austrijskog župnika (Popa) koji je kao izričiti inicijator sablažnjivog performansa sve unakazio u zloduhu pop-arta čija je perjanica pseudoumjetničkog smeća, patuljak apsurda i mlaćenja iluzija, Andy Warhol. Još nedostaje njegova fotografija ponad Tabernakula kako bi se upotpunila sramna cjelina koja je drska hula i bolan šamar vjeri svakog normalnog katolika. No, to je svakako početak kraja tih liberala, a za nas je dodatni križ ispod čijeg tereta moramo venuti iščekujući svoje raspeće i proslavu imena Gospodnjega.

   Bog s Vama!

   Izbriši
 2. ludi ste ti i tvoj prijatelj lex (ime mu je na tornju) koji hoćete sjediti na dvije stolice - da je modernizam u Crkvi ali nema veze, da je Papa u krivu, ali kao Papa uvijek u pravu, da NITKO ne reagira, ali i stvara u isto vrijeme ono za što bi trebao reagirati.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ako sam te dobro shvatila, optužuješ me zbog nečega?

   A drugo, hvala što si me "strpao" u isti koš s Lexom. Naime, jako ga cijenim i redovito ga pratim ;)

   Izbriši
  2. Lobu ili Rofl ili kakogod, bilo bi dobro da svoje frustracije probas sam rijesiti (najbolje u molitvi pred Bogom, a ako ne ide, ima valjda nekih strucnjaka i za to), a ne napadanjem... i to djevojke.I onda se nazivas tradicionalistom. Bas nisko.
   Pusti ljude... Nekome je npr blasfemicna teologija tijela bila odskocna daska da dodu do tradicije, nekome u tome pomaze kad vidi ove devastacije, nekome kad otvori novine ili internet i procita sto je novo papa izjavio, itd, itd, itd...
   "Danas" je mozda cijenjena gospodica shvatila da papa Franjo nije bas "med i mlijeko", "sutra" ce mozda to otkriti i za IPII, Pavla VI, Ivana XXIII...
   Pusti ljude nek rastu i traze istinu....

   Izbriši

Ako želite ostaviti komentar na post, svakako se potpišite radi lakšeg snalaženja u komentarima.