nedjelja, 5. srpnja 2015.

Marcus Marulus - De tentationibus tempore orationis

Donosim vam u nastavku obećane ulomke iz Marulićeva djela Upućivanje u čestit život po primjerima svetaca, tj. De institutione bene vivendi per exempla sanctorum. Ponovit ću, knjigu možete kupiti ovdje: Nakladni zavod Globus.

Za današnji sam se dan odlučila na poglavlje o napastima za vrijeme molitve. Ako je tkogod čovjek molitve, čovjek nutrine, ako puno vremena provodi u molitvi, onda je gotovo sigurno da se u svom molitvenom životu susreće s napastima raznih vrsta. Primjeri koje Marulić donosi možda danas i nisu toliko česti (barem se o njima često ne govori javno), budući da u sebi sadržavaju neke književne postulate koji se moraju poštivati za takav tip djela, ali sigurno je da itekako postoje; neke u jačem, neke u manjem intenzitetu.

Odlučila sam objaviti primjere samo troje svetaca na kojima Marulić opisuje napasti u molitvi. Posebno sam istaknula one dijelove koje smatram važnima.

Gravura koja prikazuje sv. Tereziju Avilsku u trenutku posvećenja svoga tijela
Duhu Svetomu. Naravno, to je posvećenje popraćeno i napastima.
 

DE TENTATIONIBVS TEMPORE ORATIONIS - Napasti za vrijeme molitve
(lib. II, cap. III)

"No, budući da molitve predstavljaju oružje kojim se obara svaka sila đavlova, stoga nam zli dusi kadšto, dok se molimo, čine smetnje da bismo se ili zasitili pa opustili ili prestrašili pa umuknuli, ili nam misli odlutale i mi s prijezirom izbjegavali riječi koje valja promišljeno izgovarati - nalik na pijance koji često mnoge govore, a pravo ne znaju što. (...)

Dok se zdušno molio noću, biskup je Bourgesa SULPICIJE začuo oko sebe jeziv štropot i strašne glasove, ali se ipak nije maknuo sa svoga mjesta niti se prestao moliti sve dok se buka nije stišala. Jer, tko se uzda u Gospoda, on je kao brdo Sion: neće se pomaknuti dovijeka. Odoljet će strahu i reći: neka se vojska protiv mene utabori, moje se srce neće bojati; ako i rat plane protiv mene, bit ću i tada pun pouzdanja."
(...)

"Ona pak drevna zmija koja svojim prijevarnim i pogubnim nagovorima ne prestaje zavoditi smrtnike, nikako nije mogla prevariti preponiznoga molitelja i prevjernoga slugu Božjeg FRANJU. Naime, kad se on jednoga dana duže no obično molio, začuo je nekoga kako viče: "Franjo, Bog oprašta onima koji se kaju, a ne onima koji se uništavaju zamarajući se tako uporno." No, on je u tim riječima prepoznao varku, pa kao što je počeo, tako se i dalje ustrajno molio (...) Znao je, naime, da neprijateljevi savjeti uvijek smjeraju na to da nas prevare, a nikada da nas pouče te da je pisano: ne poželi njegovih jela jer je u njega kruh laži!

Kad već nisu nimalo uspjeli svojim prijevarnim zavođenjem, vječiti neprijatelji ljudskoga roda ipak odluče da ga ponovno napadnu, ovoga puta zastrašivanjima. I dok se on jedne noći zdušno molio, stadoše oni po kućnom krovu lupati i jezovito urlati. Ali se on neustrašen podiže i reče: "Evo, tu sam, preopaki dusi, dođite i učinite mi što vam je god dopušteno da mi učinite. Pa ako mi izbičujete ovo moje tijelo, što ćete drugo postići doli osvetiti se mojem neprijatelju?"

Ali ni tako nadvladana sotonina pokvarenost nije se mogla smiriti, nego mu je opet, dok se molio, zadala još više muke tihim nagovaranjem negoli prije očitim uznemiravanjem. Jer, draškajući ga iznutra, po moždini, razbudila je u njemu pomisao na blud. No, on je prekinuo molitvu i naglo ustao te silovitu želju srca uguštio nesmiljenim bičevanjem i svrbež uspaljenih žila ugasio legavši gol u ledeni snijeg. Jer takvo se što može istjerati samo molitvom i postom."

(...)

"Tim već navedenim primjerima može se potvrditi misao opata AGATONA. Na upit: "Koja duhovna radnja zahtijeva najviše napora?" Odgovorio je: "Molitva." To stoga što nam u vrijeme molitve sam zli duh zadaje naviše muka, čas otvoreno nas napadajući, čas iz potaje vrebajući i na sve se načine trudeći ne bi li zbunio i smeo u duši one koji se mole, jer dobro zna koliku vrijednost ima pred Bogom postojana, neprekidna i ustrajna pozornost onoga tko se skrušeno moli."Discipula Domini

Nema komentara:

Objavi komentar

Ako želite ostaviti komentar na post, svakako se potpišite radi lakšeg snalaženja u komentarima.