nedjelja, 6. rujna 2015.

Nedjeljne preporuke vol. II

Lijepo je nedjeljno poslijepodne. Idealan dan za napisati novi post, uz ispijanje tradicionalne poslijepodnevne kave i nešto niže temperature nego prijašnjih dana. Inače, nedjelje su mi dosta teške i, usuđujem se reći, naporne jer negdje u podsvijesti živi misao da dolazi ponedjeljak i da kreće novotjedna bitka neizvjesna ishoda. Nerijetko ta bitka bude iscrpljujuća. Ali kad se rade "petkovske statistike", shvatiš da si zaista "dobar boj bio"; dobre plodove predaješ Gospodinu, loše plodove saniraš uz odluku da ćeš drugi put bit' pametniji. Usput budi rečeno, sutra počinje nova školska godina. Meni službeno počinje 3. godina rada u obrazovnom sustavu (da, vjerovali ili ne, zaposlila sam se odmah po završetku fakulteta...ah, lijepo je imati deficitarno zanimanje!). Nadam se da će ta 3. godina biti puno pametnija i mudrija nego prijašnje dvije. No, kako god...

S obzirom na to da sam prije koju nedjelju započela s nekim nedjeljnim preporukama, isto ću učiniti i ove nedjelje. Preoporučam jedan youtube kanal i tri knjige. Nadam se da ćete pronaći nešto za sebe. Pa krenimo redom.

TheMarianCatholic - youtube kanal jednog mladog momka, katolika odanog Blaženoj Djevici Mariji, na čiji sam kanal naišla preko Facebooka. Ako pogledate njegove video uratke, vidjet ćete kako njegov "modus operandi" uvelike podsjeća na neponovljivog Michaela Vorisa i njegovu emisiju "Vortex". Meni to osobno ne predstavlja nikakav problem niti imam dojam da tek nevješto "kopira" Vorisa. Naprotiv, jako mu dobro ide, zanimljivo mi je pratiti njegove objave i način na koji govori o aktualnim temama (ili o nekim temama koje su aktulane već neko duže vrijeme), koliko god očit bio Vorisov utjecaj. Rekla bih da čovjek ima između 25 i 30 godina, i s obzirom na tu moju pretpostavku, dečko zaslužuje veću pozornost. Osim toga, već je sama ideja muškarca katolika odanog Mariji sama po sebi interesantna (zamislite, ne moraju muškarci biti obični "krkani" i "siladžije" da ženama budu interesantni, kako je u narodu već dugo uvriježeno).

Posljednjih tjedana intenzivno sam se bavila čitanjem djela sada već poznatoga p. Jacquesa Philippea. Prošle sam godine za rođendan od kolegice na dar dobila njegovu knjigu Traži mir i idi za njim. Knjigu sam tada započela čitati, ali ju nikako nisam stigla pročitati do kraja. Tek sam ju prije dva tjedna pročitala do kraja. I tada mi je postalo jasno kako su upravo ti dani trebali doći da bih ju pročitala. Baš mi je tada trebala. I moram priznati: ovo je knjiga koju bi SVATKO trebao imati u svojoj osobnoj knjižnici duhovnog štiva. Lišena je pretjerane patetike (koju ni u slobodno vrijeme ne volim), vrlo je realna, ali ohrabrujuća. Knjigu možete kupiti u Verbumu i nije skupa. Toplo preporučam šetnju do Verbuma. Još ovoga tjedna :)

A onda je na red došao i ovaj naslov istoga autora: Vrijeme za Boga - vodič molitve srca. Knjigu sam kupila u Verbumu prije više od pola godine, a da ni nisam znala što zapravo kupujem. Kupila sam ju onako...zapravo, otišla sam u "šoping" zbog nekoliko drugih knjiga koje sam već unaprijed isplanirala kupiti, a onda sam ugledala dotičnu knjigu. Rekoh, ma neću umrijeti za još 45 kn. No, da ne duljim... Odlično štivo, jednostavno, poticajno, ohrabrujuće, pogotovo za one duše koje gaje posebnu privrženost tzv. unutarnjoj molitvi, koje su sklone stvaranju intimnijeg i mističnijeg odnosa s Gospodinom. Budući da sam osobno privržena tom "monaškom" pogledu na duhovnost, ova mi je knjiga uvelike pomogla u shvaćanju molitve i načina molitve. Također toplo preporučam šetnju do Verbuma ovoga tjedna. 

Što se ovih dviju knjiga tiče, ne morate strahovati; nemaju apsolutno nikakve sličnosti s tzv. selfhelp literaturom niti otkrivaju tajne tehnike za postizanje savršene molitve, kao i njenih nuspojava poput levitacije, bilokacije i sl. :)

I posljednja preporuka. Jedna od najboljih knjiga koje sam ikada u životu pročitala i koju ću zasigurno još jednom pročitati. Riječ je o knjizi 47 godina života, autora Wladyslawa Kluza. Autor paralelno opisuje život sv. Maksimilijana Kolbea i zapovjednika logora u Auschwitzu, Rudolfa Hossa. Paralelno čitate njihove živote, od ranog djetinjstva pa do smrti. Knjigu mi je preporučio prijatelj, a kupila sam ju ovo ljeto u Splitu. Nisam ni slutila da me u tih 400-tinjak stranica očekuje takav raspon osjećaja i duhovnih stanja. Kad knjigu primite u ruke, nećete ju ispuštati naredna 3 dana unatoč povećem broju stranica. Posljednje sam stranice čitala do 3 sata iza ponoći. No, kao plodove čitanja ove knjige mogu izdvojiti sljedeće: neopisivno povjerenje i još veću ljubav prema Mariji. Razmatrajući život o. Maksimilijana počinjete uviđati vlastitu bijedu, a razmatrajući život Rudolfa Hossa uviđate bijedu života bez Boga. Sigurna sam da nećete požaliti ako pročitate knjigu. Ma garantiram da nećete!

Neka vam naredni tjedan blagoslovi dobri Bog. 
Budite ustrajni Marijini učenici - vjerni i poslušni.
Pax vobiscum!

Discipula Domini

Broj komentara: 8:

 1. I naravno nedjeljna preporuka broj 1 je:
  Molite krunicu ako želite ostati u stanju milosti.
  I birajte društvo koje vas vodi prema Bogu, a ne od Boga.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To se apsolutno nikada ne dovodi u pitanje!
   I hvala na "podsjetniku" da Gospodinu pripada prvo mjesto ne samo nedjeljom, nego i svakoga trenutka ovozemaljskoga života.

   +

   Izbriši
  2. S obzirom kako napast djeluje, npr. gubljenjem vremena na internetu, tv-u, facebooku i sl. nažalost danas se molitva ipak dovodi u pitanje. Zato je jako korisno ponavljati te stvari i podsjećati ljude na molitvu.
   Netko provede sate i sate npr. na facebooku, a da taj dan uopće ne izmoli krunicu. A i napast zna kolika je snaga u krunici, zato se toliko trudi odvući čovjeka od krunice!
   ADMG!

   Izbriši
  3. Velika je Božja milost prepoznati te napasti. Osoba koja nije osoba molitve, teško će te napasti prepoznati. Zato treba duh senzibilizirati (svakodnevnom) molitvom da umije osjetiti poziv Duha Božjega i odazvati se tom poticaju.

   Osobno preporučam ljudima da nauče moliti krunicu na latinskom jer đavao ne samo da bježi od krunice, već bježi i od krunice koja se moli jezikom Crkve (koju također prezire).

   Izbriši
  4. Da, slažem se. Zato sam gore i napisao da je baš krunica ključna za ostati u stanju Božje milosti, jer stvarno je tužan dan koji prođe bez krunice.
   Na latinskom je još mističnije.

   Izbriši
 2. TheMarianCatholic - (da budem blag) bezveze

  p. Jacques Philippe - slazem se u potpunosti, v. niz postova pocevsi od navedenog, gdje citatelji mogu procitati izvatke iz knjige Trazi mir i idi za njim te odusevljeni pohrliti u knjizare/knjiznice :-)

  47 godina zivota - hvala na preporuci, cini se zanimljivo

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Usput, uz cetiri knjige koje su navedene na Verbumovom ducanu, postoji i knjiga "U skoli Duha Svetoga". Sve su vrlo preporucljive.

   Trazi mir i idi za njim dostupan je citav na internetu za citanje, ali ga ja nisam uspio spremiti.

   Izbriši
  2. Haha, Toma! "Da budem blag" :D Ne moraš biti blag - budi iskren ;)

   47 godina života - obavezno pročitaj! Znači, obavezno! 75 kn za tako dobru knjigu nije nimalo puno.

   Znam za sve Philippeove naslove. Planiram ih u skorije vrijeme sve skupiti.

   Lijepo je to što knjigu možeš naći na internetu, ali...nije mi to to. Ja volim šarati po svojim knjigama, označavati važne dijelove, pisati bilješke. Mislim da se zaista isplati kupiti te knjige i nije neka velika investicija (barem ne u materijalnom smislu...u duhovnom je smislu i više nego dobra investicija).

   Izbriši

Ako želite ostaviti komentar na post, svakako se potpišite radi lakšeg snalaženja u komentarima.