petak, 15. siječnja 2016.

Tradicionalni ispit savjesti na kraju dana

Na stranici Traditional Catholic Priest (koju ujedno navodim kao izvor i za tekst i za slike) pronašla sam vrlo jednostavan, ni po čemu spektakularan, ali vrlo dobar i konkretan ispit savjesti (s natruhama tradicionalizma ;)) koji je dobro napraviti na kraju dana. Iako je ovaj podijeljen u deset točaka, svatko mu može dodati nešto svoje, tj. ono na što njegova vlastita savjest reagira. Pa eto, neka se nađe. Nadam se da će nam svima dobro doći. :)
 


Katolička je tradicija da se svećenici, redovnici i laici koji mole Povečerje (lat. Completorium) na početku zaustave i naprave ispit savjesti. Smisao je toga osvrnuti se na protekli dan i uvidjeti na kojim smo životnim područjima griješili, te kako to možemo sutra popraviti.

Evo nekoliko korisnih prijedloga koji mogu pomoći u obavljanju ispita savjesti:

1) Slijediti Isusa. Valja razmotriti jesmo li svoje poslanje živjeli u nasljedovanju Isusa. Koliko sam danas dosljedno slijedio Isusa u svom osobnom pozivu kao biskup, svećenik, redovnik, samac, supružnik, majka, otac, dijete, učitelj, liječnik, poslovni čovjek itd. Jesam li na bilo koji način bio lošim primjerom ili uzrokom sablazni bilo komu tko zna da sam katolik?

2) Korištenje vremena. Kako sam danas koristio vrijeme: dobro i disciplinirano ili pak u besposličarenju (neizvršavanju svojih obveza, nap. prev.) i trateći ga? Jesam li gubio vrijeme gledajući televizor, prateći sportove, igrajući igrice, trateći ga na internetu...?

3) Božja volja. Na kojim sam životnim područjima danas ispunio Božju volju? Jesam li izvršavao Božju volju? Što me spriječilo u tomu da ju izvršavam?

4) Milosrđe (ljubav). Jesam li danas ljubio Boga iznad svega i iznad svakoga? Jesam li iskazivao milosrđe (ljubav) prema svojoj obitelji, prijateljima, kolegama ili siromašnima? Jesam li danas prema bilo komu bio nestrpljiv?

5) Molitva. Jesam li danas izmolio molitve za koje sam se obvezao da ću ih moliti? Jesam li ih izmolio žurno? Molim li srcem? Imam li vremena za molitvu? Jesam li Svetu Misu služio s dubokom pobožnošću / dubokim predanjem (ovo vrijedi za svećenike, nap. prev.)? Jesam li danas mogao prisustvovati latinskoj Misi? Jesam li molio na primjerenom mjestu (pretpostavljam da se ovo također odnosi na svećenike, odnosno slavljenje Mise na primjerenom mjestu, nap. prev.)? Jesam li dopustio da me [u molitvi] ometaju izvanjski čimbenici?

6) Strah. Jesam li danas imao dovoljno straha Božjega kako ne bih prema Bogu bio neposlušan ili Ga uvrijedio? Jesam li dopustio da me strah od povrijeđivanja drugih spriječi u prakticiranju (promicanju) katoličke vjere? Jesam li dopustio da me strah od drugih spriječi u činjenju onoga na što me Bog u životu poziva? Je li me strah na bilo koji način omeo da živim potpun i smislen život?

7) Tjelesnost. Jesam li se danas zdravo hranio? Jesam li primjereno odmarao? Jesam li se danas prepustio lijenosti? Jesam li danas svjesno prionuo uz grešna spolna djela ili misli? Jesam li gledao pornografiju ili ju pokazivao drugima? Jesam li pazio na čistoću pogleda? Jesam li se nečestito odjenuo i tako druge poticao na grijeh?

8) Jezik. Jesam li danas ogovarao? Jesam li sudjelovao u beskorisnim razgovorima (eng. chatter, brbljanjima, tlapnjama, nap. prev.)? Jesam li koga loše savjetovao? Jesam li koristio dar govora da drugima dijelim Isusa? Jesam li loše govorio?

9) Povjerenje. Jesam li živio svoj život vjerujući da je Bog sa mnom i da me štiti? Jesam li pretjerano brinuo o svom zdravlju, novcu, obitelji ili poslu?

10) Zahvalnost. Jesam li danas bio zahvalan na svojoj katoličkoj vjeri, na svom životu, obitelji, prijateljima, domu, poslu, odjeći, prijevozu, zdravlju i hrani?


Ovo je jednostavan popis kroz kojeg možemo proći na kraju dana. Može mu se pridodati bilo što.

Nakon toga, valja se pokajati za grijehe koje smo počinili kroz taj dan te donijeti odluku da ćemo sutra biti bolji. Vrlo je važno zapamtiti da s Božjom milošću i našom raspoloživošću možemo svakodnevno živjeti svoju svetost na koju nas Bog poziva.

Ispit savjesti treba završiti s Confiteor.

Confiteor Deo omnipotenti, beatae Mariae semper Virgini, beato Michaeli Archangelo, beato Ioanni Baptistae, sanctis Apostolis Petro et Paulo, et omnibus Sanctis, quia peccavi nimis cogitatione, verbo et opere: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Ideo precor beatam Mariam semper Virginem, beatum Michaelem Archangelum, beatum Ioannem Baptistam, sanctos Apostolos Petrum et Paulum, et omnes Sanctos, orare pro me ad Dominum Deum nostrum. Amen.


DD

Broj komentara: 8:

 1. Koristan tekst.
  Ja bih još dodao pitanje, jesam li izbjegavao grešnu prigodu tog dana?

  Važno je napomenuti da se posvećujuća milost Božja dobiva preko valjane svete ispovijedi. Sveci su preporučivali ispovijed barem svakih osam dana.

  OdgovoriIzbriši
 2. Da , dan je potrebno dovrsiti ispitom savjesti ali jutro , odmah nakon budenja itekako je potrebno zahvaliti sto smo Jo's na zivotu i molitvu prikazanja upraviti svom dusom i srcem Trojedinom Bogu po Bezgresnom srcu Marijnu . Pitala bi jos jeli se oduvjek molilo na nakanu sv. Oca , jer ja molim Boga da ga upravlja po volji svojoj da brizno izvrsava i cuva sve sto je miloscu Bozijom dobio na povjerenje . Tako mi stoji u molitvi jos od djetinjstva .

  OdgovoriIzbriši
 3. "Jesam li gubio vrijeme ... prateći sportove..."

  ???

  BBB

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ovo ne treba shvatiti jednoznačno.
   Potrebno je dublje sagledati to pitanje.
   Svakomu je jasno da praćenje sporta nije grijeh i to nije ništa loše. Ali pretjerivati u tome dok te, s druge strane, očekuju tvoje svakodnevne obveze ili obiteljske obveze ili one obveze koje bi trebale biti prioritet, e tu je već potrebno reducirati neke stvari :)

   Izbriši
 4. Sve ono što nam je isred Boga je grijeh .Ako je Bog na prvom mjestu sve drugo je na pravome mjestu . Bog mi daruje 1440 minuta u danu . U komunikaciji s Njim provedem 30 minuta a nogometna utakmica traje 90 minuta , lako se vidi što mi je bog . Tražim li najprije kraljevstvo nebesko ili sve drugo , a kraljevstvo nebesko da mi se nadoda ? Ni jedna količina rada , ni društvene angažiranosti nemogu zamijeniti molitvu . Ni ljubavi prema bližnjem kao prema sebi samom , ako prije toga ne ljubim Gospodina Boga svoga svim srcem svojim , svom dušom svoj om i svom pameti svojom . Još nisam čuo da netko gleda i prati sport iz ljubavi prema Bogu .Robelar

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja nikad ne gledam nogometne utakmice jer je to bliža prigoda za grješnu nasladu.

   Lutgarda

   Izbriši
  2. A da se ipak malo nismo "zanijeli" pa napišemo nešto gledajući neku ekstremnu stvar i onda to potenciramo kao mjeru...
   Adj'ohladi malo pa nam se vrati.. :-)

   Izbriši
 5. Čovjek je duh, duša i tijelo...Trojstven, a jedinstven...U duši su nam emocije i psiha stoga bih dodala da je dobro sjetiti se svih promjena osjećaja kroz dan jer su sa njima često povezane pogreške- kriva zaključivanja itd..Svaki čovjek griješi i što više spoznamo da smo samo čovjek, slabi, prah i pepeo to smo više potrebni Božje snage i pomoći. Perfekciji i skrupulama tu nema mjesta... Potrebno je pogrešku priznati, proživjeti eventualne osjećaje krivnje, osvjestiti si Božje oproštenje i prihvatiti ga kako bi se moglo prihvatiti sebe unatoč grešnosti.Prihvaćajući sebe na ispravan način prihvatiti ću i drugoga. Ukoliko sam nesposobna voljeti(lako se uvrijedim) i poštivati sebe i to očekujem da drugi ispuni u mojem životu i ako moja radost ovisi o vanjskim faktorima sreće zapravo ne volim sebe,a tako ne mogu voljeti i poštivati niti drugoga.Moliti Boga da pomogne ispraviti pogrešku i htjeti ju ispraviti. Svaka pogreška se da ispraviti. činiti teže stvari u životu je kreposnije, a to znači razboritost i izbjegavanje grešne prigode..Priznanje i podizanje..Zahvaljivati Bogu. Nema savršenog čovjeka jer je opterećen posljedicama istočnoga grijeha, traumama, vlastitim grijesima i teškim situacijama..Ispovijedati i očekivanja i idealiziranja..Iz idealiziranja dolazi do razočaranja, a ukazuje nam na idole...
  Marija

  OdgovoriIzbriši

Ako želite ostaviti komentar na post, svakako se potpišite radi lakšeg snalaženja u komentarima.