petak, 21. listopada 2016.

Kardinal Raymond Leo Burke u Zagrebu - poziv!Iako znam da je većina vas upoznata s činjenicom da kard. Raymond Leo Burke ovaj vikend dolazi u Zagreb, iskoristit ću ovaj prostor i sve vas pozvati na sljedeća događanja.

U nedjelju 23. listopada 2016. kardinal Burke održat će Svetu misu u crkvi sv. Katarine na Gornjem gradu. Misno slavlje počinje u 9h.

Istoga dana navečer u 18h održat će se predstavljanje njegove knjige "I Božja ljubav Tijelom postala" u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na Kaptolu 29a. Hrvatsko izdanje priredili su moji prijatelji iz Quo Vadisa koji su se mukotrpno potrudili da se ova knjiga može naći i u vašim rukama.

Osim ovih relevantnih informacija, želim spomenuti još nekoliko stvari.

Ovo nije samo poziv na Svetu misu i na predstavljanje knjige, već i poziv da podržite kardinala Burkea čiji je dolazak u Hrvatsku uzburkao mnoge duhovne i razotkrio namisli mnogih srdaca. Nerado to kažem, ali otkazivanje TLM-a koji se trebao održati u ponedjeljak, kao i ostale peripetije oko gotovo nadljudske organizacije kardinalova dolaska svima nama mogu biti dovoljan poticaj da kardinalu osiguramo koliko-toliko srdačnu dobrodošlicu i koliko-toliko ugodan posjet Crkvi u Hrvatskoj / Zagrebačkoj nadbiskupiji. Naime, što god netko rekao, ovo je privilegija za sve nas.

Dođite na Svetu misu. Dođite na promociju knjige.
Pozovite svoje prijatelje, susjede, braću, sestre...
Jednostavno dođite i podržite kardinala.

DD


23 komentara:

 1. Obavještavam vas da neću doći . Mislim da je trebalo kod organizacije dolaska prvo osigurati služenje TLM od koje nam dolaze sve druge milosti. Ovo sve drugo je sad sporedna stvar. Robelar

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Znate, nekad je potrebno maknuti se od svoje tipkovnice i poduzeti nešto ;)
   Uvelike smo se oslanjali na pomoć ljudi poput Vas, poštovani Robelare, koji bi nam pripomogli u nastojanjima da "prvo osiguramo" TLM.

   Hvala Vam što nećete doći.
   Pozdrav.

   Izbriši
  2. Ne treba plakati za TLM. Ovo je velika stvar za crkvu u Hrvata jer ćemo sada osim po jedinstvenom staroslavenskom obredu biti poznati i kao zemlja u kojoj je kardinal Burke služio Novus Ordo ... i to dok je gostovao na Tradifestu.

   Vukov

   Izbriši
  3. Pazite, i modernisti imaju svoju taktiku.
   Na liberalnom Zapadu, gdje svaka celebracija jednog kardinala odjekne i donese dosta plodova, ta celebracija ipak ne odjekne kako bi kod nas - gdje bi to moglo u širokim slojevima izazvati promjenu mentaliteta, a osobito kod mlađih klerika, bogoslova i sjemeništaraca. Zbog toga se javne celebracije stare Mise po modernističkom uvjerenju moraju pod svaku cijenu zabraniti.
   Još je devedesetih kardinal Ratzinger po Njemačkoj celebrirao stari Obred u javnosti, a i privatno u mnogo prilika - to su znale i ptice na grani. No modernizam je toliko ukorijenjen među vjernicima da to nikada nije dovelo do nekog velikog pokreta među vjernicima-
   Kod nas bi se baš to moglo dogoditi, ksd bismo imali kardinale ili jednog domaćeg biskupa koji javno celebrira staru Misu.

   Kikii

   Izbriši
  4. Marcel de Cortes, belgijski filozof, lijepo je rekao:
   "Božanski kvasac koji je jedanput oštećen ne može, a da ne postane subverzivnim sredstvom neprocjenjive moći: Korupcija najboljih jest ono najgore."
   Upravo to vidimo po našoj hijerarhiji.
   No valja biti mudar, strpljiv i ustrajan.
   De Cortes daje savjete za teška vremena:
   1. S krjepošću vjere budi čvrst u vjeri u božanstvo i postojanost Crkve.
   2. S krjepošću ufanja opiri se svemu što Te straši i hrabro napadni ono što ometa naše spasenje.
   3. Ufanje u svemoguću Božju snagu koja nam je obećana kada činimo što s pomoću Božjom možemo.
   4. Strpljivost i iščekivanje; podrži crkvene vlasti i s pouzdanjem čekaj Božji zahvat.
   5. Vjeruj da Crkva čuva svoju apostolsku i petrovsku sukcesiju kad se čini posvema ugašenom onako kako se činilo da je Isus na križu bio napuštenim od Svoga Oca.
   6. Toliko dugo dok imamo Boga u svim stvarima kod nas, ne treba nam ništa od svijeta.
   7. Sursum Corda! Nakon noći dolazi svitanje.

   Kikii

   Izbriši
 2. Ja ću doći na predavanje upravo zbog podrške kardinalu i organizatorima, ali na Novus Ordo Misu neću.
  M.A.

  OdgovoriIzbriši
 3. Meni još uvijek nije jasno: tko to može zabraniti misu jednom kardinalu, i po kojoj osnovi?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. - Oni, mogu nažalost oni koji danas drže vlast u svojim rukama.
   - Oni koji nekom ortodoksnom patrijarhu i protestantskom predikantu "služenja" na njihov način vjerojatno ne bi odbili.
   - Oni koji su isti kao i oni drugi koji dozvoljavaju u crkvama u Italiji mohamedancima da nabrajaju svoje sure!
   - Oni koji su prvi u čestitkama svim krivovjernicima na njihovim krivovjerskim slavljima.
   - Oni koji sa poganima u zajedništvu mole, po uzoru na 'duh asiza'.
   - Oni koji neće da se zamjere svijetu i svjetini, i okreću se kamo god vjetar da okrene puhati, a ipak i stalno iskaju i računaju na Božje milosrđe.
   - Oni koji rado propovjedaju Božje milosrđe, a zaboravljaju Božju pravednost i pravičnost!
   - Oni s kojima će se Gospodin parbiti! (Hošea 4,1-9)
   Neka ih bude i sram i stid i bruka i strah!
   Jer kada dođe vrijeme naplate računa, onda će znati ono što sada tako lako zaboravljaju:
   "On je milostiv onima koji se stege drže
   i koji su revni u naredbama njegovim." (Sir 18,14)
   Ivan

   Izbriši
 4. Svim tradicionalnim kardinalima i teolozima u prošlosti je uvijek bio dosuđen hladan doček u Zagrebu i Hrvatskoj. Da ne bi bilo iluzija kako smo mi ovo ili ono...
  No sjećam se s koliko je srdačnosti i entuzijazma dočekan jedan Martini, ali zato je kardinal Ratzinger imao tretman kurijalnog prepošta pripravnika.
  Nikada nitko nije ni spomenuo njegov negativan stav o Pričesti na ruke koji je iznio pred mnoštvom biskupa i kardinalima, osuda Ostpolitik i vrlo, vrlo pozitivno mišljenje o Nadbiskupu Lefebvreu koje su svi mogli čuti. O tome nitko, nikada nije pisao, niti se na to pozvao.
  Mislim da je na predavanju kardinala Pella prije petnaestak godina bilo dvadesetak ljudi...(a tada je već bio melburnski nadbiskup i znalo se da je prijatelj kardinala Ratzingera).
  Ovaj srdačan doček kardinala Burkea vrlo je bitan, dakako, poglavito na predavanju, no odlazak na novu Misu nipošto ne može biti na pameti nijednom iole normalnom tradicionalistu.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zato će odlazak na tu Misu pasti na pamet svakom normalnom katoliku, kako bi i na taj način zahvalio uzoritom kardinalu Burkeu za sva dobra koja je učinio Crkvi, a i takvim licemjernim "tradicionalistima" koji su do jučer išli na tu misu, i iz nje primali milosti i katoličku vjeru, a sada se ponašaju kao da će odlaskom na tu misu dobiti nekakvu duhovnu kugu, a dio njih (lako moguće i pisac ovih redaka) vjerojatno i dalje ide na tu misu radi ispunjenja nedjeljne obaveze.

   Ivan

   Izbriši
  2. Slažem se s Ivanom. Bitnije je tko slavi misu a ne koji je obred. Tko bi recimo uopće išao u Šurkovac da tamo ne slavi otac Ivo Pavić.

   Vukov

   Izbriši
  3. Kod mene je davno prošlo vrijeme da sam išao na taj obred, a da nisam samo pasivno pribivao i izbjegavao sve moguće zloporabe koje se događaju, a opet sam se svaki put tužan vratio s novoga Obreda.
   Ja ne vidim što je licemjerno: zalagati se za stari Obred i, prema riječima modernista, unositi pomutnju u mjesnu Crkvu, a onda ići na novi Obred koji uopće nije "loš" i na njemu se primaju "milosti"?
   Onda je stvaranje pomutnje i stalno "zanovijetanje" (kako mi je predbacio jedan isusovac) zbilja sablazan?!
   Ili je novi Obred protestantiziran i opasan za vjeru pa se, unatoč dužnosti na poslušnost crkvenim vlastima, u ovom slučaju mora reći "ne"?
   Tko je tu licemjeran?
   Jesmo li mi u biti samo esteticisti koji vole čipku, vrhunsku glazbu i rojalistička paradiranja? Naravno da nismo.
   Stari je Obred iznjedrio i najbolju glazbu i originalne umjetničke stilove i prelijep je, ali nije bio obred za esteticiste, nego za katoličke vjernike.
   Kardinal Burke je crkveni pastir katoličkog srca, vrlo hrabar i požrtvovan. Možda je on "igrač" kojega dragi Bog sprema za sljedeću konklavu te će na njoj bitno pridonijeti izboru jakog pape?!
   Ili će možda u slučaju velike shizme biti onaj koji će opomenuti stado, jasno i glasno?!
   No sve to nije razlog da se ide na novi Obred.

   Kikii

   Izbriši
  4. Dobro si to rekao, Kikii!
   M.A.

   Izbriši
  5. Mislim da nije teško otkriti licemjerstvo u ovoj priči - samo me zanima zašto uopće idete na novu misu, odnosno protestantizirani obred, a sami ste nevoljko priznali da idete, ako je ona Bogu toliko mrska? Ne će li Bog imati razumijevanja za vas i vama slične ako izbjegavate tu misu u cjelosti, kao što neki vama slični vjerojatno čine (mnogo dosljednije i iskrenije, rekao bih)? Ne vrijeđate li i samog Boga kada tako prosvijetljeni odlazite na tu misu? A vrhunac licemjerstva je bez ikakve sumnje dolazak čak i na tradicionalnu misu čovjeka koji i dalje "kalja svoju dušu" služeći protestantizirani obred koji je opasan po vašu i našu vjeru...na vašem mjestu ja bih se radije držao vaših svećenika...ups!...ili su možda čak i neki od njih zaređeni po tom istom protestantiziranom obredu?

   Ivan

   Izbriši
  6. Samo da se razumijemo, ja sam Ivan koji je stavio prvi komentar sa potpisom - Ivan. I nemam ništa sa ovim drugim komentarima koji su potpisani istim imenom.
   Ali imam nešto reći Ivanu potonjem.
   Nije nimalo bez značaja raspravljati o vrijednosti novus ordo Mise, no to u slučaju ovog članka nije poanta, nego je poanta u pitanju koje preneražava a to je zašto jedna država Hrvatska, koja je nekad bila katolička država, a danas se tek smatra takvom, nije u stanju pružiti jednom uzoritom Katoličkom kardinalu služenje svete Mise na način koji JESTE zacijelo i to 100% ispravan i katolički u potpunosti. Pri tome nije ni zabranjen, Pored toga, sam kardinal Burke nije nikakav ni shizmatik, niti ne daj Bože heretik! Zašto dakle se priječi u katoličkoj Hrvatskoj od njenog svećenstva i poglavarstva, držati jednu Misu kako Bog zapovijeda?
   Ako na to nemate smislen odgovor, ili bilo kakav naputak, pustite druge njima samima i na njihovu savjest, koju oni zacijelo ne zanemaruju, na slobodu da odluče ići ili ne ići na jednu novus ordo Misu, pa sve da ju služio i sam papa franjo (pogotovo on!).

   Vi Ivane potonji, ako malo bolje promislite shvatili bi ste da novus ordo Mise danas variraju od vrijednog bogoslužja nekog vjernog i doista pobožnog svećenika, pa sve do totalnog bezboštva u kojem ima svega, od gitara, truba i bubnjeva, preko nedostojnog oblačenja, ponašanja, a kamoli čašćenja Presvetog, pa sve do muhamedanskih imama i protestanatskih demagoga, koji ne samo nazoče novus ordo Misi, nego imaju i svoj aktivni govorni udio u njoj...
   Ova svekolika svetogrđa uopće nije moguće Bogu dragom hvala, doživjeti na služenju svete Mise na onaj način kako sam dragi Bog zapovjeda, i kako mu je milo, na taj tradicionalni, provjereni, vjerski i jedini punovjerni način koji je vrijedio uvijek kako će uvijek i vrijediti, isto kao što i Crkva i Kristov nauk vrijede uvijek isto i ne trebaju se prilagođavati svijetu ni vremenima, nego upravo suprotno,- sav svijet i sva vremena treba prilagoditi Crkvi i Kristovom uvijek jednakom nauku.

   Zanimljivo je ovdje vidjeti i taj paradox, dva vjernika istog imena gdje se ovom potonjem jednom kosa diže na glavi i od samog pomena riječi TRADICIJA, i onom prvom koji žudi za obnovom i reformom svete Crkve u duhu TRADICIJE.

   Ivan (ne ovaj potonji, nego onaj iz prvog komentara)

   Izbriši
  7. Kako ste vi imenjače samo skromni u svojoj kardiognozi i "tradicionalnoj vojnoj", a čak vam se nisam niti obraćao. Kad već spominjete paradoks, ima li što paradoksalnije od onoga što sam naveo (ljudi koji misle da postižu svetost pljuvanjem po novoj misi, iako su na istoj odrasli, otkrili da postoji TLM prije par godina, sad su turbokatolici čiju nježnu dušicu nepovratno ranjava svaki takt "Dajemo ti slavu", i koji su iznenada preživjeli 10001 liturgijski abuzus o kojima ranije nisu imali ni pojma, a povrh svega i dalje idu na tu istu misu, iako je protestantizirana, štetna i tome slično). Vi se "češete tamo gdje vas svrbi", inače ne biste upadali u raspravu (osim onog dijela s imenom, za što se ispričavam, jer nisam uočio, a ime ne mislim mijenjati), pa slobodno uputite svoj komentar onome tko je odlutao od teme, a koliko ja vidim, autorica je ovim postom pozvala na tu misu, pa ne vidim zašto to ne bi bila tema. Možda nije nekome od ovih dičnih i hrabrih momaka koji su se pohvalili da neće ići na tu misu. Pa nemojte! To bi svakako bilo dosljednije od stava kojeg neki ovdje prisutni zastupaju. Ponavljam, imate svoje biskupe, svećenike, dvorane, kućice i kapele. Čemu gubiti živce.

   Ivan (manji)

   Izbriši
  8. Ivane (prvi),Kikii,
   ovaj Jovan je provokator. Očito mu se i kard.Burke gadi, ali to ne može javno reći pa muti.
   Lale

   Izbriši
 5. Biskupa Schneidera zove Slovenija i Madjarska...
  KARDINALA Burkea sikanira Hrvatska.
  Boze oprosti nam..neznamo sto radimo. Ponasamo se kao nevjernici i licemjeri i egoisti. Tuzan dan za Hrvatsku i Hrvate. Uvreda nije Kardinalu..uvreda je GOSPODINU!! I to OGROMNA!!

  OdgovoriIzbriši
 6. A mi smo se nadali da je on onaj koji će vratiti TLM (prema Lk24,21), onaj koji će dati Bogu ono više nego mu se daje NO. I ja sam htio dati Bogu više odlaskom na TLM koju bi služio jedan kardinal nakon toliko godina. A sad ispada da taj pastir donosi samo ono što Bogu dajemo svaki dan. Robelar

  OdgovoriIzbriši
 7. Emotivni ili osjećajni aspekt je vrlo opasan u ženi ako je nepročišćen pokorama, poniznošću, poslušnošću i trpljenjem.

  Robert Hrvatin

  OdgovoriIzbriši

Ako želite ostaviti komentar na post, svakako se potpišite radi lakšeg snalaženja u komentarima.